TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ!

Matkailijayhdistys järjestää matkailuiltoja, tapahtumia ja tekee Outokumpua tunnetuksi. Yhteistyötä tehdään yritysten, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa. Yhdistys on solminut kumppanuussopimuksen Outokummun kaupungin kanssa matkailun ja Outokummun Erä- ja luontokeskuksen kehittämisestä.

Yhdistys on kunnostanut Särkiselän leirintäaluetta avoimilla talkoilla. Ovet avattiin 1.7.2020 ja tavoite on avata taas 1.6.2021. Tulevana kesänä panostetaan kahvilan palveluihin ja tapahtumiin yhteistyössä yhdistysten ja yritysten kanssa. Tervetuloa mukaan, toiminta on kaikille avointa!

Yhdistys on suunnitellut ja vienyt eteenpäin Tehdään yhdessä hyvää -matkailuhanketta, jonka tavoitteena on luoda yhteistyötä erilaisten matkailutoimijoiden kesken. Tavoitteena on mm. tehdä vastuullisen matkailun kehittämis- ja toimintasuunnitelma sekä koko kaupungin yhteinen matkailusivusto.

Särkiselän leirintäalueen sivuille pääset tästä: 
Särkiselkä Camping

KESÄN 2020 TALKOOT

MATKAILUILLAT


Matkailuillat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa kuullaan asiantuntijoita ja esiintyjiä sekä suunnitellaan yhdessä tapahtumia ja hankkeita. 

Projektipäällikkö Mari Karjalainen Taito Pohjois-Karjala ry:stä kertoi kansainvälisen suosion saaneesta Heavy Metal Knitting -tapahtumasta.
https://heavymetalknitting.com/

Ideoimme uusia hulluja tapahtumia Outokumpuun, mm. Höyryjunalla Outokumpuun -retki, Luolamies-kisa ja Luolakaraoke kaivostunneliin.

Palautteen mukaan Joulunavaus-tapahtuma onnistui ja tunnelma oli hyvä. Esille tuli paljon uusia ideoita, tapahtumaa voisi laajentua Kummunkadulle ja Vanhalle kaivokselle.

Ideoitiin hyvinvointiin ja melontaan liittyviä tapahtumia Erä- ja luontokeskuksen alueelle. Pohdittiin, miten ortodoksisuus ja karjalaisuus voisi näkyä matkailussa.

Illassa alustivat Kolin keitaan yrittäjä Joona Sarasalmi ja Kolin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen. Kolilla matkailu kasvaa, luonto kiinnostaa ja yhteistyö toimii.

Tuli esille, että Eräkeskuksen huollon tulisi olla jatkuvaa ja markkinointiin panostaa. Alue tarvitsisi uuden käyttö- ja hoitosuunnitelman ja Särkiselän leirintäaluetta tulisi kunnostaa.

TAPAHTUMAT


Outokummussa tapahtuu ympäri vuoden, vakiintuneita tapahtumia ovat mm. OKUfest, Outopia, Kivi- ja mineraalimessut, Vanhat talot, Kaivosfestivaali ja Juuret-festivaali. Erä- ja luontokeskuksessa järjestetään mm. lasten onkikisoja. Koronan vuoksi tapahtumat on tältä talvelta peruttu, mutta ensi kesää uskalletaan jo suunnitella.

Matkailijayhdistys on ollut mukana Lasten kalapaikan kesäkauden avajaisissa ja latukahviossa. Tapahtumissa ollaan mukana myös tulevaisuudessa.
Lue lisää: Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue.

Joulunavaus-tapahtumaa ei koronan vuoksi järjestetä v. 2020. Tapahtumaa oli suunniteltu torille ja Kummunkadulle. Joulupukki ja muori sentään lomailivat kesällä 2020 Särkiselällä.
Lue lisää: Joulunavaus 2019-2020.. 

Juuret-festivaali on järjestetty vv. 2018-2019, festivaali on jäänyt koronan vuoksi tauolle. Taiteellisena johtajana toimii tanssija-näyttelijä Tomi Laurikainen. Matkailijayhdistys tukee tapahtumaa resurssien puitteissa.
Lue lisää: Juuret-festivaali.

MATKAILUN KEHITTÄMINEN


Ihmiset ovat entistä tietoisempia matkailun vaikutuksista ympäristöön ja kiinnostus paikallista kulttuuria ja ihmisiä kohtaan kasvaa. Outokumpu voisi olla edelläkävijä vastuullisen matkailun kehittämisessä. 

VASTUULLISUUS

Vastuullista matkailua kehitetään paikallisen kulttuurin ja ympäristön ehdoilla. Palveluja ostetaan lähialueen yrityksiltä ja matkakohteet palvelevat myös paikallisia.
Lue lisää: Reilu Matkailu ry

OSALLISUUS

Matkailun tulisi olla koko yhteisön (kylän, kaupungin, maakunnan) yhteinen asia. Matkailu tuo lisätuloa ja uutta tekemistä myös paikallisille ihmisille. On tärkeää kysyä ja keskustella avoimesti.

PAIKALLISUUS

Matkailijat haluavat aitoja kokemuksia, kulttuuri kiinnostaa. Matkailijayhdistys kannustaa tuottamaan omaehtoisia tapahtumia ja elämyksiä.
Lue lisää: Vanhat talot -tapahtuma.

MATKAT JA RETKET


Matkailijayhdistys järjestää opintomatkoja ja retkiä yhteistyössä muiden matkailuyhdistysten kanssa. Suosimme lähimatkoja Suomessa ja ulkomaille.

Teimme opintomatkan Ilomantsiin lokakuussa 2019. Vierailimme mm. Möhkön rajakartanossa, Parppeinvaaran runokylässä ja Öykkösenvaarassa. Ilomantsissa matkailu kasvaa ja kehittyy, kuulimme myös  Ilomantsin Matkailuyhdistyksen kuulumiset.
Lue lisää: www.visitilomantsi.

Suunnitteilla on matka Kolille, jossa matkailua kehittää ja markkinoi Kolin Matkailuyhdistys ry. Tapaamme yrittäjiä ja tutustumme kansallispuistoon ja Luontokeskus Ukkoon. Matka tehdään mahdollisesti syksyllä 2021.
Lue lisää: www.koli.fi

Pohjois-Karjalan Matkailu ry on suunnitellut matkaa Viipuriin kautta Pietariin. Ohjelmassa on museoita, konsertteja ja hyvää ruokaa. Matkalla on mukana oma matkanjohtaja. Matka toteutuu mahdollisuuksien mukaan vuonna 2022.
Lue lisää: www.pohjoiskarjalanmatkailu.fi