TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ!

Matkailijayhdistys järjestää matkailuiltoja, tapahtumia ja tekee Outokumpua tunnetuksi. Yhdistys on solminut kumppanuussopimuksen Outokummun kaupungin kanssa matkailun ja Outokummun Erä- ja luontokeskuksen kehittämisestä, osa sopimusta oli Särkiselän leirintäalueen ja Kaunisniemen toiminnasta vastaaminen.

Kesällä 2023 yhdistys vastasi perinteisen OKUFestin järjestelyistä, festarista lisätietoa: www.okufest.fi

TUNNELMIA SÄRKISELÄLTÄ 2022-22

OKUfest 9.-11.6.2023 - hyvän mielen tapahtuma!

OKUfest sai komean startin MATKAILUFOORUMISSA 8.12.2022, aiheena oli ESTEETTÖMYYS. Tavoite oli tehdä tapahtumasta esteetön ja vastuullinen yhteistyössä kaupungin, yritysten ja yhdistysten kanssa. Outokummun Matkailijayhdistys oli päävastuussa tapahtuman järjestämisestä.

OKUFest järjestettiin lauantaina 10.6.2023 sekä etkot perjantaina ja jatkot sunnuntaina.
Tuottaja Henri Syvänne p. 040 580 6750
Ohjelma löytyy tästä: www.okufest.fi

MATKAILUILLAT


Matkailuillat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa kuullaan asiantuntijoita ja esiintyjiä sekä suunnitellaan yhdessä tapahtumia ja hankkeita.  Vuonna 2021 matkailuiltoja on järjestetty Uuteen nousuun -hankkeen voimin.

Projektipäällikkö Mari Karjalainen Taito Pohjois-Karjala ry:stä kertoi kansainvälisen suosion saaneesta Heavy Metal Knitting -tapahtumasta.
https://heavymetalknitting.com/

Ideoimme uusia hulluja tapahtumia Outokumpuun, mm. Höyryjunalla Outokumpuun -retki, Luolamies-kisa ja Luolakaraoke kaivostunneliin.

Palautteen mukaan Joulunavaus-tapahtuma onnistui ja tunnelma oli hyvä. Esille tuli paljon uusia ideoita, tapahtumaa voisi laajentua Kummunkadulle ja Vanhalle kaivokselle.

Ideoitiin hyvinvointiin ja melontaan liittyviä tapahtumia Erä- ja luontokeskuksen alueelle. Pohdittiin, miten ortodoksisuus ja karjalaisuus voisi näkyä matkailussa.

Illassa alustivat Kolin keitaan yrittäjä Joona Sarasalmi ja Kolin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen. Kolilla matkailu kasvaa, luonto kiinnostaa ja yhteistyö toimii.

Tuli esille, että Eräkeskuksen huollon tulisi olla jatkuvaa ja markkinointiin panostaa. Alue tarvitsisi uuden käyttö- ja hoitosuunnitelman ja Särkiselän leirintäaluetta tulisi kunnostaa.

TAPAHTUMAT


Outokummussa tapahtuu ympäri vuoden, vakiintuneita tapahtumia ovat mm. OKUfest, Outopia, Kivi- ja mineraalimessut, Vanhat talot, Kaivosfestivaali ja Juuret-festivaali. Erä- ja luontokeskuksessa järjestetään mm. lasten onkikisoja. Koronan vuoksi tapahtumia jouduttiin perumaan, mutta siitä ei lannistuttu.

Matkailijayhdistys on ollut mukana Lasten kalapaikan kesäkauden avajaisissa ja latukahviossa. Tapahtumissa ollaan mukana myös tulevaisuudessa.
Lue lisää: Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue.

Yhdistys järjesti yhteisöllisen Joulunavaus-tapahtuman v. 2019 Outokummun torilla. Tapahtuma suunniteltiin valmiiksi myös v. 2020, mutta se jouduttiin koronan vuoksi perumaan. Joulupukki ja -muori sentään lomailivat kesällä Särkiselällä. 

OKUfest on aktiivisten kuntalaisten ja järjestöjen luoma jo perinteinen kaupunkifestari. Mukavaa yhdessäoloa, mäkiautokisat, artisteja ja hyvää ruokaa. Matkailijayhdistys järjestää festarin vuonna 2023 laajalla yhteistyöllä-
Lue lisää: OKUfest

MATKAILUN KEHITTÄMINEN


Ihmiset ovat entistä tietoisempia matkailun vaikutuksista ympäristöön ja kiinnostus paikallista kulttuuria ja ihmisiä kohtaan kasvaa. Outokumpu voisi olla edelläkävijä vastuullisen matkailun kehittämisessä. 

VASTUULLISUUS

Vastuullista matkailua kehitetään paikallisen kulttuurin ja ympäristön ehdoilla. Palveluja ostetaan lähialueen yrityksiltä ja matkakohteet palvelevat myös paikallisia.
Lue lisää: Reilu Matkailu ry

OSALLISUUS

Matkailun tulisi olla koko yhteisön (kylän, kaupungin, maakunnan) yhteinen asia. Matkailu tuo lisätuloa ja uutta tekemistä myös paikallisille ihmisille. On tärkeää kysyä ja keskustella avoimesti.

PAIKALLISUUS

Matkailijat haluavat aitoja kokemuksia, kulttuuri kiinnostaa. Matkailijayhdistys kannustaa tuottamaan omaehtoisia tapahtumia ja elämyksiä.
Lue lisää: Vanhat talot -tapahtuma.

MATKAT JA RETKET


Matkailijayhdistys järjestää opintomatkoja ja retkiä yhteistyössä muiden matkailuyhdistysten kanssa. Suosimme lähimatkoja omassa maakunnassa.

Teimme opintomatkan Ilomantsiin lokakuussa 2019. Vierailimme mm. Möhkössä, Parppeinvaaralla ja Öykkösenvaaran sotahistoriallisissa kohteissa. Kuulimme myös  Ilomantsin Matkailuyhdistyksen kuulumiset.
Lue lisää: www.visitilomantsi.

Yhdistys teki opintomatkan Kolille marraskuussa 2022. Tapasimme yrittäjiä ja tutustumme kansallispuistoon ja Luontokeskus Ukkoon. Saimme tietää, miten Metsähallitus hoitaa kansallispuistojaan.
Lue lisää: www.koli.fi