TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ!

Matkailijayhdistys järjestää matkailuiltoja, tapahtumia ja tekee Outokumpua tunnetuksi. Yhteistyötä tehdään yritysten, yhdistysten ja oppilaitosten kanssa. Yhdistys on solminut kumppanuussopimuksen Outokummun kaupungin kanssa matkailun ja erityisesti Outokummun Erä- ja luontokeskuksen kehittämisestä.

Kesän 2020 ja tulevan kesän projekti on Särkiselän leirintäalueen yrittäjänä toimiminen, alue toimii myös Erä- ja luontokeskuksen opastuspisteenä. Yhdistys on kunnostanut aluetta avoimilla talkoilla hyvällä menestyksellä ja ovet avattiin 1.7.2020 klo 12. Kesä on ollut vilkas ja ensi kesää jo suunnitellaan. Tervetuloa mukaan!

Särkiselän leirintäalueen sivuille pääset tästä: 
Särkiselkä Camping

MATKAILUILLAT


Matkailuillat ovat kaikille avoimia tilaisuuksia, joissa kuullaan asiantuntijoita ja suunnitellaan yhdessä. Koronakriisi on osin hidastanut vauhtia, mutta periksi ei anneta, vaan uskotaan edelleen yhdessä tekemiseen ja matkailuun.

Projektipäällikkö Mari Karjalainen Taito Pohjois-Karjala ry:stä kertoi kansainväliseen suosioon singahtaneesta Heavy Metal Knitting -tapahtumasta. Kaikki on mahdollista, kun uskoo ideaan ja osaa sitä markkinoida.
https://heavymetalknitting.com/

Ideoimme uusia hulluja tapahtumia Outokumpuun. Esille tuli mm. Höyryjunalla Outokumpuun -retki, Luolamies-kisa ja Luolakaraoke kaivostunneliin.

Palautteen mukaan Joulunavaus-tapahtuma onnistui ja tunnelma oli hyvä. Esille tuli paljon uusia ideoita, tapahtumaa voisi laajentua Kummunkadulle ja Vanhalle kaivokselle.

Ehdittiin ideoida hyvinvointiin ja melontaan liittyviä tapahtumia Erä- ja luontokeskuksen alueelle. Pohdittiin myös, miten ortodoksisuus ja karjalaisuus voisi näkyä tapahtumissa ja matkailussa.

Illassa alustivat Kolin keitaan yrittäjä Joona Sarasalmi ja Kolin Matkailuyhdistyksen toiminnanjohtaja Veli Lyytikäinen. Kolilla matkailu kasvaa, luonto kiinnostaa ja yhteistyö toimii.

Keskustelussa tuli esille, että Eräkeskuksen huollon tulisi olla jatkuvaa ja markkinointiin panostaa. Alue tarvitsisi uuden käyttö- ja hoitosuunnitelman ja Särkiselän leirintäaluetta tulisi kunnostaa.

TAPAHTUMAT


Outokummussa tapahtuu ympäri vuoden, vakiintuneita tapahtumia ovat mm. OKUfest, Outopia, Kivi- ja mineraalimessut, Vanhat talot, Kaivosfestivaali ja Juuret-festivaali. Erä- ja luontokeskuksessa järjestetään mm. lasten onkikisoja. Koronan vuoksi tapahtumat on kesän ajalta peruttu, mutta joulunavausta suunnitellaan jo.

Matkailijayhdistys on ollut mukana Lasten kalapaikan kesäkauden avajaisissa ja latukahviossa. Tapahtumissa ollaan mukana myös tulevaisuudessa.
Lue lisää: Mustan ja Valkeisen virkistyskalastusalue.

Joulunavaus-tapahtuma järjestetään myös v. 2020. On mahdollista, että tapahtuma kasvaa Kummunkadulle ja Vanhalle kaivokselle. Ja miksipä ei Joulupukki voisi tulla kylään jo kesällä.
Lue lisää: Joulunavaus 2019

Juuret-festivaali on suunnitteilla vuoden 2021 keväälle. Taiteellisena johtajana toimii edelleen tanssija-näyttelijä Tomi Laurikainen. Matkailijayhdistys on mukana mm. markkinoinnissa.
Lue lisää: Juuret-festivaali.

MATKAILUN KEHITTÄMINEN


Ihmiset ovat entistä tietoisempia matkailun vaikutuksista ympäristöön ja kiinnostus paikallista kulttuuria ja ihmisiä kohtaan kasvaa. Outokumpu voisi olla edelläkävijä vastuullisen matkailun kehittämisessä. Matkailijayhdistyksellä on kumppanuussopimus kaupungin kanssa matkailun ja erityisesti Outokummun Erä- ja luontokeskuksen kehittämisestä.

VASTUULLISUUS

Vastuullista matkailua kehitetään paikallisen kulttuurin ja ympäristön ehdoilla. Palveluja ostetaan lähialueen yrityksiltä ja matkakohteet palvelevat myös paikallisia.
Lue lisää: Reilu Matkailu ry

OSALLISUUS

Matkailun tulisi olla koko yhteisön (kylän, kaupungin, maakunnan) yhteinen asia. Matkailu tuo lisätuloa ja uutta tekemistä myös paikallisille ihmisille. On tärkeää kysyä ja keskustella avoimesti.

PAIKALLISUUS

Matkailijat haluavat aitoja kokemuksia, kulttuuri kiinnostaa. Matkailijayhdistys kannustaa tuottamaan omaehtoisia tapahtumia ja elämyksiä.
Lue lisää: Vanhat talot -tapahtuma.

MATKAT JA RETKET


Matkailijayhdistys järjestää opintomatkoja ja retkiä yhteistyössä muiden matkailuyhdistysten kanssa. Suosimme lähimatkoja Suomessa ja ulkomaille.

Teimme opintomatkan Ilomantsiin lokakuussa 2019. Vierailimme mm. Möhkön rajakartanossa, Parppeinvaaran runokylässä ja Öykkösenvaarassa. Ilomantsissa matkailu kasvaa ja kehittyy, kuulimme myös  Ilomantsin Matkailuyhdistyksen kuulumiset.
Lue lisää: www.visitilomantsi.

Suunnitteilla on matka Kolille, jossa matkailua kehittää ja markkinoi Kolin Matkailuyhdistys ry. Tapaamme yrittäjiä ja tutustumme kansallispuistoon ja Luontokeskus Ukkoon. Matka tehdään mahdollisesti marras-joulukuussa 2020.
Lue lisää: www.koli.fi

Pohjois-Karjalan Matkailu ry on suunnitellut matkaa Viipuriin kautta Pietariin. Ohjelmassa on museoita, konsertteja ja hyvää ruokaa. Tutustumme historiaan ja nykypäivään. Matkalla on mukana matkanjohtaja ja Pietarissa oma paikallisopas. Matka toteutuu mahdollisuuksien mukaan 2021.